Etiquetas

lunes, 27 de abril de 2015

Criteris correcció examen Història 2n batxillerat, 21/5/2015


Pregunta 1

a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta. (0’75 punts).

Cal que l’alumnat identifiqui la font com un quadre (0’25 punts) extret del llibre Evolució econòmica 1969 referit a l’evolució de la població en alguns municipis catalans entre 1965 i 1968. (0’50 punts).

b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font. (0’75 punts)

Cal que l’alumnat situï les dades del quadre com demostratives dels fluxes migratoris que al llarg de la dècada dels 60 es donaren entre les zones amb major excedent de mà d’obra d’Espanya envers les que experiment aven en un fort procés de creixement, en aquest cas Catalunya i determinades ciutats i pobles dels voltants de la ciutat de Barcelona (0’75 punts). 

c) Expliqueu on es troben situats els municipis que apareixen a la font i valoreu les dades que conté. (1 punt)

L’alumnat hauria de ser capaç d’identificar les ciutats i pobles on s’experimenta l’increment poblacional que mostren les dades de la font com pertanyents a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental, dins del cinturó de Barcelona, àrees que estaven experimentant un fort creixement industrial (0’50 punts); igualment, hauria de ser capaç de copsar l’espectacular creixement demogràfic experimentat per totes les localitats que apareixen a la font, destacant les de major quantia (0’50 punts).

 

Pregunta 2
a) Expliqueu la política econòmica del franquisme entre el 1959 i el 1973. (2’50 punts)

Cal que l’alumnat expliqui el canvi de política econòmica del règim franquista, l’abandó de la política autàrquica i l’establiment d’una liberalització econòmica iniciada amb el Pla d’Estabilització (1959), així com el sector polític tecnòcrata que en fou el capdavanter, vinculat a l’Opus Dei (1’25 punts). Cal que expliqui també les característiques del creixement que la nova política econòmica tingué, en la industrialització, urbanització i migracions interiors i exteriors, en el turisme i en la inversió estrangera; cal fer esment als “Planes de Desarrollo” així com, per acabar, a la fi de l’etapa de creixement a partir de la crisi econòmica de 1973 (1’25 punts).