Etiquetas

jueves, 31 de octubre de 2013

Ejercicio de Historia de 2º para el lunes 4 de noviembre


Memorial de Greuges del 1885

 

No tenim, Senyor, la pretensió de debilitar, ni molt menys d’atacar la gloriosa unitat de la pàtria espanyola; ans al contrari, volem enfortir-la i consolidar-la; pensem, però, que per a assolir-ho no és bon camí ofegar i destruir la vida regional per substituir-la perla del centre, sinó que creiem que és convenient, alhora que just, donar expansió,  desenvolupament i vida espontània i lliure a les diverses províncies d’Espanya per tal que d’arreu de la Península surti la glòria i la grandesa de la nació espanyola […].

 

Ho desitgem no sols per a Catalunya, sinó per a totes les províncies d’Espanya; i si parlem en nom de Catalunya és perquè som catalans i perquè en aquests moments sentim com mai els mals que ens causa el centralisme.

 

Senyor: hom ens arrabassà el nostre sistema administratiu, que avui dia les nacions cultes d’Europa consideren bo i imiten, per substituir-lo de primer pel sistema castellà, i avui dia per una còpia imperfecta i viciosa del sistema francès.

Només podem fer servir la nostra llengua a casa nostra i en converses familiars;

desterrada de les escoles, ho ha estat després de la contractació pública i també dels tribunals, on sovint, i per molt il·lustrats que siguin, ni els jutges entenen els testimonis i processats, ni aquests entenen els jutges […].

 

FONT: Memorial de Greuges, presentat el 10 de març de 1885 al rei Alfons XII.

 

Pregunta 1

a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta. [0,5 punts]

b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.

[0,5 punts]

c) Comenteu DUES de les idees que conté la font.

[0,5 punt]

d) Expliqueu raonadament quines diferències hi ha entre el Memorial de Greuges i les Bases de Manresa, què eren aquestes Bases i qui en van ser els promotors.

[1 punt]

 

Pregunta 2

b) Expliqueu els fets més importants del catalanisme entre el 1898 i el 1901

[2,5 punts]

Poesía 7


Poesía 6


Poesía 5


Poesía 4


Poesía 3


Poesía 2


Poesía I